Tento dort jsem upekla Chrpě ke 4. narozeninám. Náplň jsem nedělala vlastní, použila jsem kupovanou malinovou od Dr. Oetkera. Na obalu jsou nakreslené maliny, tak jsem si myslela, že v ní nějaké kousky budou. Bohužel nebyly. Vydala jsem se pro ně do obchodu, ale nepochodila jsem. Ty, které nabízeli, už nebyly v nejlepší kondici. Takové jsem nechtěla, tak jsem je nahradila klikvou. A udělala jsem dobře. Náramně se do náplně hodí. Jinak náplň mě mile překvapila. Je dostatečně tuhá a dobře se s ní pracuje. Chutná navinule a v kombinaci s ovocem dort i s vysokou vrstvou náplně chutná lehce.
Suroviny na korpus:
- 2 vejce
- 100 g cukru krupice
- 70 g hladké mouky
- 4 0 g škrobové moučky (Solamyl)
- 2 g prášku do pečiva
- 1 lžíce vařící vody
- tuk na vymazání formy
Použila jsem dortovou formu o průměru 20 cm.
Nejprve oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Mouku promícháme se Solamylem a práškem do pečiva. Pak vyšleháme žloutky s cukrem a lžící vařící vody. Za stálého míchání přisypáváme mouku s přísadami.
Nakonec opatrně vařečkou vmícháme sníh.
Takto připravené těsto nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme asi 15 minut na 180°C.
Suroviny na náplň:
- malinová náplň od Dr. Oetkera
- 2-3 lžíce klikvy
- 400 ml smetany ke šlehání
Klikvu jsem napřed namočila asi na 15 minut do horké vody. Pak jsem ji scedila a vysušila kuchyňskou papírovou utěrkou.
Náplň připravujeme dle návodu na obalu. Smícháme prášek se smetanou a vyšleháme v elektrickém šlehači na nejvyšší stupeň. Je zapotřebí, aby mísa i smetana byly dostatečně vychlazené.
Do náplně jsem vmíchala namočenou klikvu a dala se do plnění korpusu.
Pak jsem na náplň naskládala jahody a hroznové víno a pustila se do výroby želatiny.
Ovoce na dortu jsem zalila dvěma sáčky červené želatiny na dorty. Uvařila jsem ji dle návodu na sáčku. Trochu jsem ji ještě přibarvila bezinkovou šťávou.
Přidejte odpověď