Palačinky

Palačinky
Palačinky

Zaručuji Vám, že tyto palačinky se vždy povedou. Dlouho jsem hledala takovéto těsto. Vždy jsem je měla buď moc tlusté nebo se trhaly. Tyhle ne. Tak jdeme na to.

Suroviny:

  1. 0,5 l mléka
  2. 2 celá vejce
  3. 250 g hladké mouky
  4. špetka soli
  5. Trocha oleje na smažení
  6. Náplň sladká/slaná

Z tohoto množství uděláme 6 palačinek o průměru asi 23 cm. Smažím je na pánvi s nepřilnavým povrchem o průměru 25 cm.

Smažení palačinky

Suroviny z bodů 1 až 4 dobře promícháme. Nesmí tam být žádné hrudky. Mašlovačkou potřeme pánev olejem (stačí opravdu malé množství oleje) a pánev rozpálíme na teplotu, aby se palačinka smažila. Já to testuji na kapce těsta, kterou kápnu na pánev. Pak vzorek vyhodím. Pomocí naběračky vylijeme těsto na pánev a rozlijeme ho po celém dně pánve. Já to dělám buď dnem naběračky a nebo nakláním pánev do všech stran, kde těsto chybí. Po krátké chvíli se začnou okraje palačinky odlepovat od pánve a pak, když jí trochu pomůžeme plochým podběrákem, tak celá. To už se můžeme podívat, jak se palačinka peče. Když je strana hotová, tak ji obrátíme a osmažíme druhou stranu. Ničeho se nebojte, jde to dobře, těsto se netrhá.

Palačinka s marmeládou
Palačinka se špenátem

Hotové palačinky přemístíme na talíř a plníme buď marmeládou, sladkým tvarohem nebo něčím slaným. Já si je plním špenátem. Sladké palačinky se dají posypat moučkovým cukrem, ale já si myslím, že jsou to zbytečné kalorie navíc. I tak je marmeláda dost sladká. Nedávejte ji moc.

Hotové palačinky s marmeládou

Moje dcera to jednou s marmeládou přehnala, chtěla je mít domácí, poctivé a nedalo se to jíst.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*