Zaručuji Vám, že tyto palačinky se vždy povedou. Dlouho jsem hledala takovéto těsto. Vždy jsem je měla buď moc tlusté nebo se trhaly. Tyhle ne. Tak jdeme na to.
Suroviny:
- 0,5 l mléka
- 2 celá vejce
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- Trocha oleje na smažení
- Náplň sladká/slaná
Z tohoto množství uděláme 6 palačinek o průměru asi 23 cm. Smažím je na pánvi s nepřilnavým povrchem o průměru 25 cm.
Suroviny z bodů 1 až 4 dobře promícháme. Nesmí tam být žádné hrudky. Mašlovačkou potřeme pánev olejem (stačí opravdu malé množství oleje) a pánev rozpálíme na teplotu, aby se palačinka smažila. Já to testuji na kapce těsta, kterou kápnu na pánev. Pak vzorek vyhodím. Pomocí naběračky vylijeme těsto na pánev a rozlijeme ho po celém dně pánve. Já to dělám buď dnem naběračky a nebo nakláním pánev do všech stran, kde těsto chybí. Po krátké chvíli se začnou okraje palačinky odlepovat od pánve a pak, když jí trochu pomůžeme plochým podběrákem, tak celá. To už se můžeme podívat, jak se palačinka peče. Když je strana hotová, tak ji obrátíme a osmažíme druhou stranu. Ničeho se nebojte, jde to dobře, těsto se netrhá.
Hotové palačinky přemístíme na talíř a plníme buď marmeládou, sladkým tvarohem nebo něčím slaným. Já si je plním špenátem. Sladké palačinky se dají posypat moučkovým cukrem, ale já si myslím, že jsou to zbytečné kalorie navíc. I tak je marmeláda dost sladká. Nedávejte ji moc.
Moje dcera to jednou s marmeládou přehnala, chtěla je mít domácí, poctivé a nedalo se to jíst.
Přidejte odpověď