Špenát

Špenát
Špenát

Špenát mám ráda. Někdy vařím listový, jindy dojde na mražený špenátový protlak. A s tím je trochu potíž. Když se rozmrazí, je samá voda. Cedit nejde, prošel by dírkami v cedníku. Řešením je zahustit ho jíškou. To ale nechci, čím míň mouky, tím lépe.

Našla jsem si svůj způsob, jak ho vody zbavit. Večer před přípravou špenátu ho vyndám z mrazáku a zespodu obal propíchám větším špendlíkem. A pořádně. Pak ho dám na na mřížku, která má pod sebou nějakou nádobu, do které bude voda odtékat a vložím do lednice. Druhý den je špenát rozmrazený a nádoba plná vody. Na mřížce nechte špenát až do jeho přípravy. Čím déle, tím lépe. Když nemáte mřížku, dejte ho do misky a průběžně slévejte vodu. Dá se dát i do dřezu, ale tam většinou překáží.

  1. Balíček špenátového protlaku
  2. 1 menší cibule
  3. Olej
  4. 1 vejce
  5. Sůl
  6. pepř
  7. 1 – 2 stroužky česneku
  8. Trochu smetany-není nutné

Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na rozpáleném oleji. Pak přidáme špenátový protlak zbavený vody a bez poklice vaříme, dokud se zbylá voda neodpaří. Je možno přidat trochu smetany na zjemnění, ale o to déle budeme vařit. Smetanou špenát trochu zřídne. Pak vmícháme vajíčko na zahuštění a mícháme, dokud vajíčko neztuhne. Nakonec přidáme sůl, pepř a prolisovaný česnek.

Hotový špenát

Věřte, že takto připravený špenát je hustší než v kdejaké závodní jídelně.

Lze ho servírovat například s hovězím nebo vepřovým masem a knedlíky, ale lze jím i plnit palačinky. Jídel se špenátem je hodně. Vy si ho ale dejte, jak jste zvyklí a s čím Vám chutná.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*