Můj syn miloval pizzu. Když byl ještě doma, tak jsme ji pekli docela často. Většinou jenom mraženou. Byla to rychlá večeře, kterou si uměl připravit sám. Jednou jsem mu k Vánocům koupila soupravu na pizzu. Byl nadšený a já teď byla ráda, že ji mám na čem péct. Druhý plech mám bohužel na chatě, tak mi těsto zbylo a musela jsem improvizovat. Ale pizza na tomto plechu vypadá lépe.
Suroviny na těsto:
- 300 g hladké výběrové mouky
- 180 ml vlažné vody
- 3/5 balíčku sušeného droždí
- 3 lžíce oleje
- sůl
- špetka cukru
- oregano/tymián/rozmarýn
Suroviny na obložení pizzy:
- 140 g rajčatového protlaku, 3 lžíce kečupu
- 125 g baby špenát
- 2 stroužky česneku
- tlustší kolečka šunkového salámu
- tlustší kolečka uherského salámu
- anglická slanina
- 125 g mozzarelly
- olivy
- velké kapary
- cherry rajčátka
- paprika
- jarní cibulka
- parmezán na posypání
Mouku prosejeme, přidáme droždí, cukr, sůl, vybrané bylinky a vše rovnoměrně promícháme. Sušené bylinky dávám rovnou do těsta. Těsto je pak voňavé, ale záleží na každém jednom. Pak přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké vláčné těsto, které se nesmí lepit na stěny mísy. Já si tentokrát vypomohla robotem.
Těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
Zatímco těsto kyne, podusíme si na troše oleje špenát. Viditelně změní svůj objem a také se jím lépe a úhledněji pizza plní. Ochutíme ho solí a prolisovaným česnekem.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky a vyválíme z nich dvě placky o tloušťce asi 2 mm. Ty přemístíme na pečícím papírem vyložený plech, kde budeme pizzu obkládat.
Já měla k dispozici pouze 1 plech na pizzu o průměru 300 mm. Část těsta mi tedy zbyla. Tu jsem ale nevyhodila. Udělala jsem další 2 malé placičky, které jsem rovněž naplnila.
Placky natřeme rajským protlakem smíchaným s kečupem. Pak už si tam může každý dát, co má rád. Mně se pizza líbí barevná, tak jsem tam dala ingredience, které uvádím nahoře.
Pizzu posypeme před pečením parmezánem.
Pečeme 8 minut na 250 °C.
Přidejte odpověď