Česnečky se vaří nejrůznější. Od těch nejjednodušších, které máte hotové do deseti minut a jsou výborným vyprošťovákem po flámu, až po ty vymazlené.
Když si chcete po flámu vylepšit pokažený žaludek, tak uvedete vodu do varu, přidáte bujón, prolisujete česnek, přidáte majoránku, rozmícháte vajíčko a máte hotovo. Je to balzám pro žaludek.
Tyhle časy vyprošťovacích česneček už mám asi za sebou, tak vařím tu vymazlenou verzi.
Suroviny:
- 1,5 l poctivého masového vývaru
- 400 g brambor
- 2 šalotky
- 1/2 mrkve,
- 1/2 petržele
- 1 vajíčko
- Majoránku
- Nové koření, bobkový list
- Kmín
- Sůl, pepř/chilli
- velký stroužek česneku
- 2 krajíce chleba/ rohlíky
- Olej na opečení chleba
- Parmezán
Vývar uvedeme k varu, přidáme na kostičky nakrájené brambory, kmín, nové koření, bobkový list (pokud již nebyly použity do vývaru), po chvíli přidáme na hrubém struhadle nastrouhanou kořenovou zeleninu, napůl rozkrojené šalotky a vaříme doměkka.
Mezitím nakrájíme na kostičky chleby a osmahneme je na oleji. Sporák je nutno vypnout dříve, chleba ještě na rozpáleném oleji dojde. Je možno použít i rohlíky a nebo upéct v troubě krutony.
Sýr si nastrouháme najemno. Na sýru nešetřete. Když použijete levné sýry, například Eidam, tak se Vám může stát, že neodtrhnete lžíci od polévky na talíři. To pak musí přijít na pomoc prsty. Jednak to nevypadá dobře a potom je vždycky nemusíme mít úplně čisté. Já si takovou česnečku dávám na cyklostezce a mám s táhnoucím sýrem co dělat. Je mi jasné, že kvalitní sýr polévku prodraží a hůř by se prodávala.
Když je zelenina měkká, přidáme rozkvedlané vajíčko, prolisovaný česnek, majoránku promnutou mezi prsty, pepř nebo chilli a popřípadě osolíme (není-li již slaný vývar). Ale i tak pozor. Sýr je také slaný. Moje maminka někdy přidávala nakonec trochu sádla. Česnečku to určitě vylepší.
A teď už můžeme servírovat. Nalijeme polévku na talíř, přidáme opečený chléb, zasypeme sýrem a můžete se do ní pustit.
Přidejte odpověď