Ne každý si na jehněčím mase pochutná. Někomu vadí zápach, který je charakteristický pro skopové maso. A to dospělá ovce nebo beran jsou na tom ještě hůř. Trochu se tomu dá pomoci česnekem, který zápach skopového masa přerazí. Já jsem na tom s jehněčím masem tak, že první den čerstvě po upečení si na něm pochutnám, ale druhý den už ho nemusím.
Mé novozélandské jehněčí maso vážilo asi 1,6 kg včetně kostí. Při této váze jsem ho pekla 5 hodin a 15 minut. Není to zrovna málo, ale pomalé pečení se vyplatí. Maso je potom měkoučké a šťavnaté. Na tomto způsobu přípravy mě baví, že si masa nemusím po celou dobu pečení všímat. S žádným přeléváním výpekem se nezdržuji.
Základní suroviny:

- 1,6 kg jehněčí kýty
- 1 palice česneku
- hrubozrnná sůl
- kmín
- přidala jsem ještě sušený rozmarýn
Maso jsem omyla, usušila a prošpikovala stroužky česneku. Pár stroužků česneku jsem ještě pohodila kolem masa. Osolila jsem ho, okmínovala a posypala sušeným tymiánem. Ten se ke skopovému hodí. Můžete přidat i šalvěj.

Maso jsem přiklopila, nepodlévala a pekla ho asi 30 minut na 180 °C, aby se prohřálo. Pak jsem teplotu stáhla na 120 °C a pekla ještě 4 hodiny a 45 minut.

Kost se pečením obnažila a šla jednoduše vytáhnout.
Zatímco se peklo maso, uvařila jsem brambory a udělala z nich bramborové knedlíky. Špenát jsem připravila z mraženého protlaku.
Výpek z masa jsem zahustila 1 lžící hladké mouky rozkvedlanou ve studené vodě. Touto omáčkou jsem pak přelila maso. Je výborná.

K jehněčímu masu se hodí i kynuté knedlíky a nebo jednoduše vařené brambory. Špenát můžeme nahradit vařeným kysaným zelím.
Přidejte odpověď