Pomalu pečená kachna

Kachna
Kachna

Pomalu pečené maso je zázrak. Žádná námaha, žádné starosti a vždycky to vyjde. Výsledek je zaručený. Peču tak už v poslední době každé maso a jsem nadmíru spokojená.

Tentokrát jsem se rozhodla pro kachnu. Spíš za mě rozhodl Globus. Měli tam kilo mražené kachny za 37,70 Kč. Mám radši chlazenou, ale 37,70 je 37,70.

Kromě akční kachny tam měli ve slevě i vajíčka. Tak si dovedete představit, jak to tam vypadalo. Vládní opatření a rozestupy nikoho moc nezajímaly. Pod vidinou levné kachny na ně každý zapomněl. Kolem mrazáku s kachnami se tvořily hloučky lidí a každý se snažil si vybrat tu nejlepší. Nevím tedy, jaká měli kritéria pro zaručeně nejlepší kachnu, když všechny vážily 2 600 g a dovnitř pod obal nebylo vidět.

Kachna 2 600 g

Kachen už tam moc nebylo, ale na mě se dostalo. Uvítala bych menší, ale ty už nebyly. A to jsem tam byla ráno.

Kachny mají oproti kuřatům stále jako bonus droby. Z těch je výborná polévka. Křídla z kachny odřezávám, stejně se spečou, ale vývar je z nich výborný. Tak za tyhle peníze dva až tři obědy pro dva a kýbl polévky.

Kachnu jsem rozmrazila, vyndala droby a uřezala křídla a kůži z krku. Tentokrát na ní bylo dost zbytků peří, kterých bylo třeba se zbavit. Když už mě bolely prsty, přistoupila jsem k opalování zapalovačem.

Kachna bez křídel a drobů

Kachnu jsem omyla (i vevnitř), osušila, nasolila (i vevnitř), okmínovala a vložila do pekáče s poklopem.

Kachna připravená k pečení

Troubu jsem rozpálila na 190 °C a pekla ji při této teplotě 15 minut. Kachna se prohřeje a pak už stáhneme teplotu na 105 °C a pečeme dalších 6,5 hodiny při této teplotě.

Někde jsem četla, že se poklop nesmí do konce pečení zvedat, že se proces pečení pokazí, ale já ho po 5 hodinách zvedla a kachnu testovala. Nic se nepokazilo, jenom jsem zjistila, že 5 hodin je málo.

Kachna se pomalým pečením pěkně vypéká a myslím, že je o něco méně mastná. Ale zase nečekejte zázraky. Na dietu bych ji stejně nedoporučila.

Na 105 °C jsem ji pekla 6,15 hod. Pak jsem ji odklopila, zvedla teplotu na 200°C a pěkně ji ogrilovala. Za 15 minut byla kůžička vypečená do zlatova.

Upečená kachna

Ke kachně většinou dělám bramborové knedlíky a červené zelí. Tentokrát jsem zvolila dietnější variantu, kterou byla bramborová kaše.

Kachna s bramborovou kaší.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*