Rybízový dort

Rybízový dort
Rybízový dort

Tento dort je určitě lepší z čerstvého rybízu, ale letos už je po sezóně a já si hlavně potřebuji udělat místo v mrazáku. Zvolila jsem tedy mražený rybíz. Kromě toho mi ještě dozrály na zahradě nějaké ostružiny, tak jimi tento dort dozdobím. Nejsou ale podmínkou, dort bude i bez nich skvělý.

Korpus je z třeného těsta a jsou na něj zapotřebí tyto suroviny:

  • 200 g změklého másla
  • 200 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 12 lžic mléka
  • ztužený tuk na vymazání dortové formy (průměr 250 mm)
  • hrubá mouka na vysypání dortové formy
Základní suroviny na těsto

Suroviny na krém a ozdobu:

  • 200 g smetany na šlehání (nejlépe 33 %)
  • 1 sáček želatiny
  • 3 lžíce studené vody na nabobtnání želatiny
  • 1 cl nejlépe rybízového likéru
  • 2 lžíce rybízové/ostružinové marmelády, popřípadě ještě marmeláda na potření korpusu
  • 150 g rybízu popřípadě jiného ovoce na ozdobu

  • 1 sáček červené dortové želatiny na polití ovoce
Suroviny na krém a ozdobu

Máslo necháme změknout, rozetřeme ho do krémové konzistence a vmícháme do něj cukr a vejce. Suroviny můžeme třít ručně vařečkou a nebo dát do robota.

Tření těsta v robotu

Já zvolila robot. Těsto třeme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nezískáme krémovou hmotu.

Mezitím si prosejeme mouku, přidáme do ní prášek do pečiva, špetku soli a důkladně promícháme. Postupně s mlékem přidáváme k utřenému máslu s vejci a cukrem.

Dortovou formu vymažeme ztuženým tukem, vysypeme hrubou moukou a těsto do ní nalijeme.

Třené těsto připravené na pečení

Pečeme asi 25 minut v troubě rozpálené na 180 °C.

Upečený korpus necháme prochladnout, pak rozpůlíme.

Základem na naplnění a potření dortu je šlehačka. Smícháme si marmeládu, likér a nabobtnalou želatinu a opatrně vmícháme do ušlehané smetany. Želatinu rozmíchejte ve vodě těsně před smícháním s ostatními surovinami.

Vpravo spodní část korpusu, vlevo horní část korpusu

Šlehačku si rozdělíme na 2 nerovnoměrné díly. Jeden menší na potření spodní části korpusu a druhý větší na natření horní části a obvodu dortu.

Nejprve natřeme spodní část korpusu šlehačkou a posypeme ovocem. Nic nezkazíme, když oproti původní receptuře pod šlehačku dáme ještě marmeládu. Pak obě části slepíme, šlehačkou potřeme ještě horní část a obvod a ozdobíme.

Ozdobený dort šlehačkou a ovocem

Dort potřený šlehačkou necháme tak půl hodiny vychladit a pak na něj nalijeme dortové želé. Zde postupujte podle návodu na sáčku. Nelijeme horké!

Řez dortem

Tento dort je velmi lehký, nikdo se jím nepřesladí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*