
Tento dort je určitě lepší z čerstvého rybízu, ale letos už je po sezóně a já si hlavně potřebuji udělat místo v mrazáku. Zvolila jsem tedy mražený rybíz. Kromě toho mi ještě dozrály na zahradě nějaké ostružiny, tak jimi tento dort dozdobím. Nejsou ale podmínkou, dort bude i bez nich skvělý.
Korpus je z třeného těsta a jsou na něj zapotřebí tyto suroviny:
- 200 g změklého másla
- 200 g cukru krupice
- 4 vejce
- 350 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- 12 lžic mléka
- ztužený tuk na vymazání dortové formy (průměr 250 mm)
- hrubá mouka na vysypání dortové formy

Suroviny na krém a ozdobu:
- 200 g smetany na šlehání (nejlépe 33 %)
- 1 sáček želatiny
- 3 lžíce studené vody na nabobtnání želatiny
- 1 cl nejlépe rybízového likéru
- 2 lžíce rybízové/ostružinové marmelády, popřípadě ještě marmeláda na potření korpusu
- 150 g rybízu popřípadě jiného ovoce na ozdobu
- 1 sáček červené dortové želatiny na polití ovoce

Máslo necháme změknout, rozetřeme ho do krémové konzistence a vmícháme do něj cukr a vejce. Suroviny můžeme třít ručně vařečkou a nebo dát do robota.

Já zvolila robot. Těsto třeme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nezískáme krémovou hmotu.
Mezitím si prosejeme mouku, přidáme do ní prášek do pečiva, špetku soli a důkladně promícháme. Postupně s mlékem přidáváme k utřenému máslu s vejci a cukrem.
Dortovou formu vymažeme ztuženým tukem, vysypeme hrubou moukou a těsto do ní nalijeme.

Pečeme asi 25 minut v troubě rozpálené na 180 °C.
Upečený korpus necháme prochladnout, pak rozpůlíme.
Základem na naplnění a potření dortu je šlehačka. Smícháme si marmeládu, likér a nabobtnalou želatinu a opatrně vmícháme do ušlehané smetany. Želatinu rozmíchejte ve vodě těsně před smícháním s ostatními surovinami.

Šlehačku si rozdělíme na 2 nerovnoměrné díly. Jeden menší na potření spodní části korpusu a druhý větší na natření horní části a obvodu dortu.
Nejprve natřeme spodní část korpusu šlehačkou a posypeme ovocem. Nic nezkazíme, když oproti původní receptuře pod šlehačku dáme ještě marmeládu. Pak obě části slepíme, šlehačkou potřeme ještě horní část a obvod a ozdobíme.

Dort potřený šlehačkou necháme tak půl hodiny vychladit a pak na něj nalijeme dortové želé. Zde postupujte podle návodu na sáčku. Nelijeme horké!

Tento dort je velmi lehký, nikdo se jím nepřesladí.
Přidejte odpověď