O metodě vaření masa v igelitových sáčcích jsem sice slyšela, ale vždycky jsem si myslela, že je k tomu zapotřebí profi vybavení kuchyně. Ani ve snu mě nenapadlo, že existuje jednoduchý přístroj pro domácí využití.
Sous vide jsem dostala pod stromeček. Když jsem dárek vybalila, byla jsem zaskočená. Vůbec jsem nevěděla, k čemu se takový válec s digitálním displejem používá. První, co mě napadlo, že se jedná o profi čistič odpadů. Podobný mechanický máme a moc to s ním nejde. Možná s tímto to bude hračka a od teď přebírám štafetu čištění odpadů já. Do vybalování dárku se mi moc nechtělo. Obávala jsem se, jestli na Štědrý den nebude následovat zaškolení. Podívejte se sami, válec jako válec.
Tak se nakonec ukázalo, že štafetu čištění odpadů nepřebírám, že si Krušnohorec tímto dárkem zajistil chutné hovězí steaky, které mi moc nejdou.
Metoda sous vide spočívá v tom, že se maso vloží do uzavíratelného sáčku, odsaje se z něj vzduch a ponoří se do desetilitrového hrnce s vodou a vaří se podle druhu masa určitý počet hodin při stanovené teplotě. Sous vide ohřeje vodu na požadovanou teplotu a drží ji po celou dobu vaření. Pomocí malé vrtulky na konci válce zajišťuje konstantní teplotu v celém hrnci.
Hovězí steaky jsem doma neměla, ale husí prsa s kostí, které jsem nestačila na svatého Martina upéct, jsem měla v mrazáku.
Základní suroviny:
- husí prsa ( asi 900 g – 1000 g)
- sůl
- kmín
- rozmarýn
Marináda:
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/2 lžičky sladké pariky
- trocha mletého libečku a šalvěje
- trocha tymiánu
Husu jsem namarinovala. osolila, okmínovala, posypala rozmarýnem a nechala pár hodin odležet. Nejlépe přes noc.
Poté jsem maso vložila do uzavíratelného sáčku a pod vodou z něj vyhnala hřbetem ruky vzduch. Jinak by by se sáček s masem ve vodě nepotopil.
Přístroj jsem vložila do hrnce s vodou a na displeji nastavila čas 18 hodin a teplotu 75 °C.
Pak jsem vložila do hrnce husí prsa.
Vzhledem k tomu, že jsem měla hrnec otevřený a voda se odpařovala, bylo třeba ji občas dolít. Myslím, že jsem ji doplňovala asi 3x. Prsa jsem vařila přes noc.
Pak jsem vložila prsa i se šťávou do pekáče a při teplotě 200 °C jsem ji dopékala 12 minut v horkovzdušné troubě.
Maso bylo krásně měkké, šťavnaté a šlo pěkně od kosti. Pak už následovalo servírování.
Stejně dobře husí prso chutná s kynutým knedlíkem, bramborem nebo bramborovou kaší.
Přidejte odpověď