Se zelím to mám tak. Když peču vepřové nebo vařím uzené maso, tak jako přílohu dělávám bílé kysané zelí.
Když ovšem peču drůbež, zdá se mi, že se k ní lépe hodí červené zelí. Dá se zakoupit syrové v igelitovém sáčku. To by se potom dusilo a připravovalo stejně jako bílé kysané zelí.
V případě červeného zelí mám výborné zkušenosti se sterilovaným zelím ve sklenici. Kromě toho, že skvěle chutná, je hned hotové. Nemusí se již dusit. Stačí ho ohřát.
Suroviny:
- 1 sklenice červeného sterilovaného zelí
- 1 větší nebo 2 menší cibule
- olej na osmažení cibule
- 2 střední brambory
- 1 lžíce cukru krupice
Cibule oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova na rozpáleném oleji. Mezi tím, co se nám smaží cibulka, oloupeme brambory a nastrouháme najemno. Budeme jimi zahušťovat zelí.
Na osmaženou cibulku vyklopíme červené zelí ze sklenice a prohřejeme. Když je v zelí málo šťávy, můžeme přidat trochu vody. Brambory vodu zahustí.
Do ohřátého zelí na cibulce vmícháme syrové nastrouhané brambory a za stálého míchání zelí zahušťujeme. V této fázi se zelí musí míchat, protože by se nám škrob z brambor připaloval. Tento proces trvá tak 8-10 minut a máme hotovo. Kdo má rád sladší zelí, může přidat cukr. Já nepřidávám. Podle mě je už od výrobce výborně ochucené.
Teď už k němu přidat bramborové nebo kynuté knedlíky a voňavou pečínku.
Přidejte odpověď