
Klasický bramborový salát s majonézou se u nás doma dělával většinou jenom o sváteční dny, a to o Vánoce a Velikonoce. Majonéza se u nás nekupovala, maminka si ji vyráběla doma. Tak nevím, jestli to bylo tím, že se jí nechtěl vyndávat mixér, sestavovat ho a pak mýt, ale během roku dělávala teplý bramborový salát bez majonézy.
Já ho mám opravdu ráda. Hodí se k řízkům, ale třeba i k pečenému masu. Za sebe můžu říci, že bych ho mohla i samotný bez masa. S tím ovšem Krušnohorec nesouhlasí. Tak jsem k němu tentokrát dělala kuřecí řízky v těstíčku.
Suroviny:
- 600 g salátových brambor
- 1 cibule
- 7 kyselých okurek (cca 70 mm dlouhé)
- 5 lžic omastku
- Sůl, pepř
Na salát volíme raději malé brambory. Jsou pevnější a lépe se krájí na kostičky. Omyté brambory uvaříme ve slupce. Necháme je trochu zchladnout a pak oloupeme. Když jsou ještě teplé, loupou se lépe. Pak je nakrájíme přes mřížku ze strun stejně jako brambory na klasický bramborový salát. Osolíme, opepříme a promícháme.
Cibuli (já zvolila červenou) nakrájíme najemno, okurky nastrouháme na hrubším struhadle a obojí přidáme k bramborám. Vše promícháme.
Nakonec přidáme omastek. Já většinou dávám pár lžic omastku ze smažení řízků. Nesmí být přepálený. To je pak lepší rozpustit trochu sádla a nebo ztuženého tuku.
Vše za stálého míchání pořádně prohřejeme. Cibule tím také trochu změkne. Podáváme jako teplou přílohu k masu.

Přidejte odpověď