V dnešní době jsou moderní pojmy jako farmářský chov, bio potraviny, domácí suroviny a tak podobně. Podobným pojmem jsou také „vesnická“ vejce od domácích chovatelů. Mají být z udržitelných chovů a zdravější než ta ze supermarketu.
Danča má sestru, která se poměrně často vyskytuje na chalupě ve východních Čechách, kde navázala řadu kontaktů s místními sousedy, od kterých odebírá vesnická vejce. Jsou sice dražší než z obchodu a obvykle se sejdou v různých velikostech a barvách, což ovšem nesnižuje jejich „domácí“ původ.
Slepičí vejce je takový malý přírodní zázrak. Je nabouchané spoustou vitaminů a obsahuje řadu minerálů, například vápník a zinek. Pokud mají slepice kvalitní přírodní stravu, obsahují jejich vejce i vyšší množství omega 3 nenasycených mastných kyselin, které jsou dobré pro činnost srdce i pro cévy.
Domácí vajíčka mívají obvykle „žlutější“ žloutek a celkově vypadají dobře. Je-li přísun „vesnických“ vajec, s oblibou je používám jako smažená nebo na hniličko (někdo říká na hniličku).
Vajíčka ale obsahují také cholesterol, který údajně zrychluje stárnutí, zvyšuje riziko vzniku rakoviny a ucpávání tepen, které může vedle infarktu způsobit i mrtvici. Pokud chcete vajíčka se sníženým obsahem cholestorolu, můžete jíst zelená vejce od slepic druhu Araukana.
Zelená vejce mají proti normálním vajíčkům obsah cholesterolu nižší asi o 40% a jsou tedy zdravější. Mají také silnější skořápku.
Další vhodné použití pro domácí vajíčka mohou být třeba recepty: tři vejce do skla, skotská vejce, vývar se ztraceným vejcem, smaženice z krémových žampiónů nebo nejzdravější smaženice.
Všem vejcožroutům přeju dobrou chuť!!!
Zelená vejce, to jsem ještě neslyšela, díky za osvětu! Jinak miluju vejce na hniličku, doma jim říkáme „lasiččí vejce“. 😇
Děkuji za komentář, vejce na hniličku já taky rád 🙂