Vesnická vejce

vejce
vejce

V dnešní době jsou moderní pojmy jako farmářský chov, bio potraviny, domácí suroviny a tak podobně. Podobným pojmem jsou také „vesnická“ vejce od domácích chovatelů. Mají být z udržitelných chovů a zdravější než ta ze supermarketu.

Danča má sestru, která se poměrně často vyskytuje na chalupě ve východních Čechách, kde navázala řadu kontaktů s místními sousedy, od kterých odebírá vesnická vejce. Jsou sice dražší než z obchodu a obvykle se sejdou v různých velikostech a barvách, což ovšem nesnižuje jejich „domácí“ původ.

Tři vesnická vejce

Slepičí vejce je takový malý přírodní zázrak. Je nabouchané spoustou vitaminů a obsahuje řadu minerálů, například vápník a zinek. Pokud mají slepice kvalitní přírodní stravu, obsahují jejich vejce i vyšší množství omega 3 nenasycených mastných kyselin, které jsou dobré pro činnost srdce i pro cévy.

Domácí vajíčka mívají obvykle „žlutější“ žloutek a celkově vypadají dobře. Je-li přísun „vesnických“ vajec, s oblibou je používám jako smažená nebo na hniličko (někdo říká na hniličku).

Smažení vesnických vajec
Dvě vesnická vejce na hniličko

Vajíčka ale obsahují také cholesterol, který údajně zrychluje stárnutí, zvyšuje riziko vzniku rakoviny a ucpávání tepen, které může vedle infarktu způsobit i mrtvici. Pokud chcete vajíčka se sníženým obsahem cholestorolu, můžete jíst zelená vejce od slepic druhu Araukana.

Zelená vejce se sníženým obsahem cholesterolu

Zelená vejce mají proti normálním vajíčkům obsah cholesterolu nižší asi o 40% a jsou tedy zdravější. Mají také silnější skořápku.

Další vhodné použití pro domácí vajíčka mohou být třeba recepty: tři vejce do skla, skotská vejce, vývar se ztraceným vejcem, smaženice z krémových žampiónů nebo nejzdravější smaženice.

Všem vejcožroutům přeju dobrou chuť!!!

2 komentáře

  1. Zelená vejce, to jsem ještě neslyšela, díky za osvětu! Jinak miluju vejce na hniličku, doma jim říkáme „lasiččí vejce“. 😇

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*