Brokolicová polévka s cizrnovou jíškou

Brokolicová polévky s cizrnovou jíškou
Brokolicová polévka s cizrnovou jíškou

Tak tuto polévku jsem uvařila ze zbytků.

Dělala jsem brokolicovou pomazánku, do které krájím jenom vršky růžiček brokolice. Při její výrobě tedy vzniká velký odpad. Není nutno ho vyhazovat, košťály se dají požít do nejrůznějších zeleninových polévek a nebo se z nich dá uvařit přímo brokolicová polévka.

Odpad z brokolicové pomazánky

Při výrobě cizrnových karbanátků mi zase zbyla uvařená rozdrcená cizrna. Všimla jsem si, že vypadá jako mouka a zkusila jsem z ní nejprve udělat jíšku do bramboračky. Lepší bramboračka se mi snad v životě nepovedla. Dodala ji suprovou chuť. Ještě mi cizrnové mouky trochu zbylo, tak jsem ji použila na přípravu jíšky do této brokolicové polévky. Když polévka ze zbytků, tak ať to stojí za to.

Základní suroviny:

  • brokolice (já použila 300 g uvařených brokolicových zbytků)
  • 4 lžíce drcené cizrny
  • 60 g másla
  • 1 lžíce polévkového koření Kucharek
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 střední cubule
  • 100 g smetany ke šlehání (nad 30%) – 1/2 kelímku
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • na každou porci jedno vajíčko
  • 1 lžíce octa na vaření ztraceného vejce
  • bílý pepř
  • případně sůl
  • tvrdý nastrouhaný sýr
  • chléb na krutóny (já použila 3 krajíce toustového celozrnného chleba)
  • olej na smažení krutónů
  • případně petrželku na ozdobu
Základní suroviny na polévku

Vzhledem k tomu, že jsem měla k dispozici už uvařené zbytky brokolice, zkrátila jsem si a také zjednodušila vaření polévky.

Vy začnete omytím brokolice, rozebráním na růžičky a oloupáním a pokrájením košťálu. Čím budou kousky menší, tím bude doba vaření kratší.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.

V hrnci s nepřilnavým povrchem rozpustíme máslo a necháme na něm změknout cibulku. Jenom tak zesklovatět, aby nebyla v polévce vidět.

Změklá cibulka

Pak přidáme 4 vrchovaté lžíce rozdrcené cizrny a usmažíme jíšku.

Usmažená cizrnová jíška

Na usmaženou jíšku vložíme brokolici, zalijeme asi 1 l vařící vody, přidáme 1 lžíci polévkového koření, bobkové listy, nové koření a vaříme, dokud není brokolice měkká.

Já ji už měla uvařenou, tak jsem ji jenom ve vodě, ve které se vařila, rozmixovala, ohřála a nalila na hotovou jíšku. Přidala jsem polévkové koření a nechala asi 10 minut brokolici s jíškou povařit.

Vy z uvařené brokolice vyndáte koření, přidáte prolisovaný česnek a vše rozmixujete.

Nakonec přidáme asi 100 g smetany, případně dochutíme solí a bílým pepřem. Já už jsem ani nesolila, polévkové koření je slané.

Krutony jsem smažila v době, kdy se mi vařila brokolice s jíškou. Toustový chleba jsem nakrájela na kostičky, vložila na rozpálený olej a osmažila z obou stran. Teď by se asi hodila fritéza, protože kostičky se dost špatně obracejí. Jenže tu už jsem před mnoha a mnoha lety zapověděla ve své kuchyni, tak jsem se musela snažit, abych je všechny včas obrátila a nespálila.

Smažení krutónů

Když už jsem měla polévku i krutony hotové, pustila jsem se do ztraceného vejce. Ta mám v krémových polévkách ráda. Příprava je jednoduchá, polévce přidají na kráse i chuti.

Asi do 1 l vody jsem přidala trochu octa, přivedla ji k varu a udělala v ní vidličkou vír. Vejce jsem rozklepla na sběračku a opatrně ho ponořila do víru. Nechala jsem ho ve vařící se vodě asi 3 minuty a pak opatrně děrovanou sběračkou vyndala a rovnou servírovala do připravené polévky.

A teď záleží na každém jednom, jestli polévku naservíruje rovnou i s krutóny a sýrem a nebo jestli si každý přidá, kolik čeho chce.

Brokolicová polévka se ztraceným vejcem

Vejce je dobré v polévce rozříznout, aby byl žloutek vidět. Určitě to vypadá lépe, než jenom bílé vajíčko.

Brokolicová polévka se ztraceným vejcem, krutony a sýrem

Můžeme ozdobit čerstvou a nebo sušenou petrželkou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*