Cuketové lodičky

Cuketové lodičky
Cuketové lodičky

Když je období cuket a urodí se, tak většinou nevím, co s nimi. Na jaře se na ně těším a v létě už se na ně nemůžu ani podívat.

Když se urodí cukety

Z cuket upeču cuketový koláč, usmažím bramboráky, ogriluji, uvařím polévku, omáčku na špagety, u které je dobré, že se dá zavařit a použít v době, kdy už si ani nepamatuji, že nějaké cukety byly. No a v neposlední řadě se pak také dají upéct cuketové lodičky.

Cukety mám ráda mladé, ale někdy se stane, že přerostou. To se mi stalo nyní. Byla jsem na dovolené a teď místo lodiček jsem upekla lodě. Normálně dělávám z půl kilogramu masa 4 lodičky, nyní jsem udělala 2 lodě.

Cukety na lodě

Suroviny:

  • 4 menší, 2 větší cukety
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 větší cibule
  • olej na smažení cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 5 lžic kečupu
  • oregano
  • šalvěj/bazalka
  • sůl, pepř/chilli paprička
  • 70 g parmezánu
Ingredience na lodičky

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na oleji osmažíme.

Osmažená cibulka

Mezitím, co se nám smaží cibulka a později mleté maso, připravíme si cukety. Omyjeme je, osušíme, seřízneme konce a podélně rozkrojíme. Nožem si vyznačíme okraje, ke kterým vnitřek cukety vydlabeme.

Vydlabané lodičky

Dužinu nevyhazujeme, jenom u vyzrálejších cuket semena. Dužinu nakrájíme nadrobno.

Na usmaženou cibulku přidáme mleté hovězí maso, najemno nakrájenou šalvěj nebo bazalku, osolíme a pořádně vařečkou promícháme, aby se vše rovnoměrně opékalo.

Orestované hovězí maso se solí a šalvějí

Když máme maso opečené, přidáme rajský protlak, kečup a restujeme asi 10 minut. Poté k masové směsi přidáme kousky cukety a restujeme dalších 10 – 15 minut. Před odstavením z plotny přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, hrst sušeného oregana a ten kdo má rád pálivé, tak chilli papričku nebo pepř. Směs pořádně promícháme.

Hotová směs na plnění lodiček

Zbylé stroužky česneku prolisujeme a rozmícháme v troše oleje. Tím potřeme vnitřek a okraje lodiček. Pak je naplníme směsí masa.

Lodičky přichystané na pečení

Lodičky pečeme v troubě rozehřáté na 185 °C asi 30 minut. Záleží na velikosti lodiček. Cuketa musí být měkká.

Mezi tím, co se lodičky pečou, nastrouháme si nahrubo sýr.

Nastrouhaný parmezán na posypání lodiček

Vyndáme lodičky z trouby, posypeme parmezánem a vrátíme do trouby asi na 10 minut.

Lodičky posypané parmezánem

Asi po deseti minutách, když se sýr rozteče, máme hotovo. Můžeme lodičky vyndat z trouby.

Hotové lodičky

Lodičky můžeme podávat s brambory, ale i bez přílohy. Myslím, že loď z cukety plnohodnotně nahradí brambory. Možná přidat nějaký zeleninový salátek.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*