Jednou jsem si šla do statku pro sýry a statkářka měla ve venkovní kuchyni obrovské hrnce a cosi tam vařila. Na první pohled to vypadalo jako lečo. Ani bych se nedivila. Jestli já říkám, že jsem měla letos velkou úrodu rajčat, tak tato paní asi tisíckrát víc. Už při příchodu do statku jsem žasla nad lány rajčatových keříků. Hned mě napadlo, co s tak obrovským množstvím bude dělat. Už teď se hroutím při představě, že bych je měla sama zpracovávat. Inu, statkáři jsou jiný kalibr než já.
Tak jsem se jí zeptala, jestli vaří lečo. Ne, odpověděla. Dělám pomazánku na topinky, k snídani jsme to jedli s tvarohem. Mám pro to nejrůznější uplatnění. Pak mi řekla, z čeho to vaří. Tak jsem si uvědomila, že tuto směs znám, že si ji dělám při velké úrodě cuket. Ale v tvarohu si ji neumím představit. No, proti gustu, žádný dišputát.
Některý rok vypěstuji tolik cuket, že nevím, co s nimi. Ugriluji je se sýrem nebo jenom ochucené nejrůznějším kořením, udělám cuketový bramborák, nádivku, lodičky plněné mletým masem a pak už se na ně nemůžu ani podívat. Pak přichází na řadu „Omáčka na těstoviny“. Je chutná, v lednici vydrží měsíce. Když se šťáva dost vydusí, tak si ji umím představit I na ty topinky.
Suroviny
- 1,5 kg cukety (mladé, bez jader)
- 5 středně velkých cibulí
- 3 lžíce sádla, lze použít i olej
- 3-4 lžíce sójové nebo worcestrové omáčky
- 1 palička česneku
- 1 feferona / chilli paprička
- 2 lžičky soli
- 2 konzervy rajského protlaku
Postup přípravy:
- Na sádle zpěníme najemno nakrájené cibule, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, prolisovaný česnek, přidáme koření a sójovou omáčku a dusíme asi 30 minut.
- Poté přidáme rajský protlak a ještě tak 10 minutek podusíme.
- Touto směsí naplníme vyhřáté sklenice, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
- Když je uchovávám déle, dávám je do lednice.
Tato omáčka je opravdu šikovná. Vegetariáni si k ní uvaří těstoviny, navrch nastrouhají sýr a mají oběd nebo teplou večeři. Masožravci si na pánvi osmahnou na kostičky nakrájená kuřecí prsa, v krajním případě párek nebo klobásku. Já upřednostňuji ta kuřecí prsa. Umím si tuto omáčku také představit jako základ pro pizzu. Kdo má rád špagetové omáčky, opravdu si pochutná.
Přidejte odpověď