Hovězí na houbách

Hovězí na houbách
Hovězí na houbách

Nedávno jsem narazila na pěkný kousek hovězího masa. Na obale bylo napsáno – hovězí zadní z plece. Koupila jsem ho a doma přemýšlela, co s ním. Určitě by se dalo i upéci, udělat guláš, rozlítané ptáčky, ale já zvolila omáčku s houbami.

Na mase byly i tučnější kousky a pak takové ty klihovaté. Zkrátka hovězí kýta to nebyla. Ta se mi na druhou stranu jeví dost suchá, mám raději přední maso. Ale toto zadní překvapilo. Po vykrájení bylo super. Šťavnaté a po půl hodině v tlakovém hrnci se krájelo jako máslo.

Z odřezků a kousků masa, které jsem přidala, byla výborná hovězí polévka. Nic nepřišlo nazmar.

Suroviny:

  1. 700 g hovězího zadního z plece
  2. 1 velká cibule
  3. Sádlo na smažení
  4. 300 g lesních hub
  5. Rozmarýn, 3 bobkové listy, 6-10 kuliček nového koření
  6. Sůl, pepř
  7. 2 lžíce hladké mouky na zahuštění

Očištěné maso nakrájíme na plátky, trochu naklepeme po obou stranách, posolíme, popepříme.

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a opékáme dozlatova na sádle. Nejraději doma škvařeném.

Na dušení masa jsem zvolila tlakový hrnec. Lze i bez něj, jenom to trvá trochu déle, ale zase je lepší vývar. Na cibulce jsem opekla maso z obou stran.

Opékání hovězích plátků

Pak jsem přidala pomletý rozmarýn, bobkový list a nové koření a hrnec zakryla pokličkou. Asi 5 až 10 minut jsem ho tak nechala. Maso tak pustí šťávu a omáčka je chutnější. Je třeba ale maso hlídat, aby se nepřipálilo. Délka dušení bez podlévání závisí na šťavnatosti masa.

Poté jsem maso zalila asi 1 litrem vařící vody, tlakový hrnec uzavřela a přivedla k varu. Po půl hodině jsem ho otevřela a maso bylo hotové.

Vyndala jsem ho z hrnce a v omáčce podusila rozmražené houby. Ty si v sezóně očistím, nakrájím, podusím, zmrazím a v zimě použiji do různých jídel.

Kdybych otevřela hrnec dříve a maso nebylo ještě úplně hotové, přidala bych houby k masu a dusila současně.

Takto uvařená omáčka je řídká, musí se zahustit moukou rozmíchanou ve vodě a nechat ještě za stálého míchání povařit.

Když je omáčka hotová, vložíme zpátky maso a prohřejeme ho. Pak můžeme servírovat. Podáváme s rýží, kynutým knedlíkem nebo těstovinami.

Hovězí maso na houbách s kari rýží

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*