Karbanátky alias karboše byly vždy u nás v rodině národním jídlem. Milovali jsme je teplé s brambory, bramborovou kaší, ale i studené třeba s chlebem a hořčicí. Když jsem se vdala, manžel jedl studené karbanátky polité octem. O takovém jídle jsem před tím v životě neslyšela, ale asi to nebyl jenom nápad jejich rodiny. Jednou jsem je viděla v jedné pivnici naložené v láku ve sklenici od okurek stejně jako utopence. Chutě jsou zkrátka různé.
Jednou mě napadlo do karbanátků přidat dušené houby. A nebylo to vůbec špatné. Tady je recept pro ty, kteří mají rádi houby. Ti, kteří je nejíte, je jednoduše vynechejte.
Suroviny:
- 500 g mletého masa (vepřové nebo namíchané s hovězím)
- 200 g dušených hub
- 1 vejce
- 1 menší cibule
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
- pepř/sušená chilli paprička
- 1 lžička drceného kmínu
- 1-2 lžičky majoránky (můžete i přidat drcený tymián/rozmarýn)
Začneme houbami. Když máme čerstvé, je zapotřebí je nakrájet na kostičky a podusit. Chvíli pod poklicí, aby pustily vodu a nepálily se, pak bez poklice, aby se vypařilo co nejvíce vody, aby maso na karbanátky nebylo vodnaté. Já většinou používám houby, které si sama zamrazuji. Recept na mrazení hub je uveden na konci receptu na smaženici z hub. Mražené houby si večer přendám z mrazáku do lednice. Do pytlíku udělám špendlíkem dírky, aby voda z hub odtékala. Ráno vodu vyliji a tak to dělám až do použití hub.
Do mísy vložíme maso, na malé kostičky nakrájené dušené houby a důkladně rukama prohněteme, aby se houby zapracovaly do masa. Pak přimícháme zbytek surovin. Od sestry jsem dostala bulharské koření s názvem čubrica. Když na ně někde narazíte, tak si ho kupte. V karbanátkách chutná skvěle. Už mi dochází, to abych si pro něj do toho Bulharska zalétla.
Někdo přidává do karbanátků housku namočenou v mléce. Já ji nedávám. Zjistila jsem, že karbanátky drží pohromadě i bez housky, tak proč jim přidávat kalorie?
Z masové směsi tvoříme karbanátky a vkládáme je na rozpálený omastek a smažíme po obou stranách do zlatova. Někdo karbanátky před smažením obaluje v mouce a nebo strouhance. Já je nechávám přírodní.
No a teď už můžeme servírovat.
Špenát s karbanátky je asi pro někoho neobvyklá kombinace. Já ho mám ráda, kombinuji ho s různými potravinami. Krušnohorec ho nejí, dá si k bramborům domácí tatarku.
Přidejte odpověď