Květák je zelenina, kterou si dopřeju několikrát do roka. Úplně to s ní nepřeháním. Někdy z květáku uvařím polévku, květákové placičky, přidávám ho občas do bramborového salátu, jindy z něj udělám mozeček a když jsem v dobrém rozmaru, tak ho osmažím v trojobalu. Placičky a květák v trojobalu mám nejraději, ale tato dvě jídla jsou zároveň nejpracnější a v kuchyni je z nich pěkný nepořádek.
Květák obsahuje dostatek stopových prvků jako je draslík, vápník, mangan, železo, zinek,…tak není špatné ho občas zařadit do jídelníčku. Já si ho většinou zakoupím, když na něj narazím v akci..
Suroviny na 4 porce:
- asi 3/4 hlavy květáku o váze 750 g
- 1 střední cibule
- 5-6 vajec
- sůl
- pepř
- máslo na osmažení cibulky
- pažitka na ozdobení
Květák rozdělíme na růžičky a důkladně ho omyjeme. Dříve jsem ho vařila v osolené vodě. Natáhnul vodu a byl blátivý. Lepší je ho vařit na páře. Je měkký a pevný.
V páře jsem ho vařila asi 15 minut.
Zatímco se vaří květák, oloupeme si cibuli a nakrájíme ji najemno. Smažíme ji na rozpuštěném másle. Máslo mu dodá jemnější chuť než olej.
Uvařený květák rozkrájíme a nasypeme na osmaženou cibulku. Promícháme, prohřejeme a přidáme rozkvedlaná vejce.
Osolíme, opepříme a máme hotovo.
Jídlo je jednoduché a poměrně rychlé. Je třeba jenom pohlídat vejce, aby se nepřepražila a mozeček nebyl suchý.
Podáváme nejlépe s brambory. Výborné je přidat k tomuto jídlo okurku a nebo zeleninový salátek. Já spěchala, tak na salátek nedošlo.
Přidejte odpověď