Domácí rohlíky

Rohlíky
Rohlíky

Stále pokračuji v pečení běžného pečiva doma. Již jsem upekla kváskový chléb, jehož pečení se mi zdálo zdlouhavé, a tak jsem klasický postup trochu obešla a z tradičního kváskového chleba udělala rychlený. Z pivního těsta jsem upekla celozrnné rohlíky a nyní jsem se pustila i do méně zdravých rohlíků z bílé mouky. Myslím, že výsledek nebyl vůbec špatný. Dokonce se mi zdály trvanlivější, než pivní celozrnné.

Základní suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 50 g ztuženého tuku nebo sádla
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
Základní suroviny

Nejprve si uděláme kvásek. Rozdrobíme droždí do hrnečku, přisypeme cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a vše rozmícháme a přikryjeme fólií. Na teplém místě necháme vzejít. Trvá to asi 10 minut.

Kvásek z droždí

Mezi tím, než se nám udělá kvásek, můžeme si připravit ostatní suroviny. Odvážíme si mouku, zamícháme do ní sůl a přidáme změklý tuk.

Jamile nám vzejde kvásek, přidáme ho k mouce a za postupného přilévání zbytku vlažného mléka vypracováváme v robotu těsto. Já ho dělala hákem na stupeň 3. Jakmile se mi suroviny spojily a odlepily se od okrajů mísy, přemístila jsem těsto na vál a ještě ho ručně chvilku propracovávala.

Vypracované těsto

Vypracované těsto jsem přemístila do vyhřáté mísy (stačí ji ohřát v teplé vodě), zasypala trochou hladké mouky, přikryla potravinářskou fólií a ještě utěrkou a dala k topení kynout.

Vykynuté těsto

Asi za 3/4 hodiny bylo těsto vykynuté.

Rozdělila jsem ho na 3 díly, ze kterých jsem utvořila kuličky a ty postupně rozválela na placky.

Rozválené těsto

Placky jsem rozdělila na čtvrtiny a z těch od širší strany rulovala rohlíky. Je dobré konce trojúhelníku přeložit dovnitř. Rohlíky pak vypadají lépe.

Ukázka přeložených konců
Rolování rohlíků

Cíp rohlíku pořádně přitiskneme k těstu, aby se při pečení nezvedl. Pokud možno rohlík klademe na plech tak, aby byl kousek cípu naspodu rohlíku.

Rohlíky připravené na pečení

Před pečením je potřeme trochou vlažné vody. Pečeme v horkovzdušné troubě asi 20 minut na 190 °C.

Upečené rohlíky

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*