Stále pokračuji v pečení běžného pečiva doma. Již jsem upekla kváskový chléb, jehož pečení se mi zdálo zdlouhavé, a tak jsem klasický postup trochu obešla a z tradičního kváskového chleba udělala rychlený. Z pivního těsta jsem upekla celozrnné rohlíky a nyní jsem se pustila i do méně zdravých rohlíků z bílé mouky. Myslím, že výsledek nebyl vůbec špatný. Dokonce se mi zdály trvanlivější, než pivní celozrnné.
Základní suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 50 g ztuženého tuku nebo sádla
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
Nejprve si uděláme kvásek. Rozdrobíme droždí do hrnečku, přisypeme cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a vše rozmícháme a přikryjeme fólií. Na teplém místě necháme vzejít. Trvá to asi 10 minut.
Mezi tím, než se nám udělá kvásek, můžeme si připravit ostatní suroviny. Odvážíme si mouku, zamícháme do ní sůl a přidáme změklý tuk.
Jamile nám vzejde kvásek, přidáme ho k mouce a za postupného přilévání zbytku vlažného mléka vypracováváme v robotu těsto. Já ho dělala hákem na stupeň 3. Jakmile se mi suroviny spojily a odlepily se od okrajů mísy, přemístila jsem těsto na vál a ještě ho ručně chvilku propracovávala.
Vypracované těsto jsem přemístila do vyhřáté mísy (stačí ji ohřát v teplé vodě), zasypala trochou hladké mouky, přikryla potravinářskou fólií a ještě utěrkou a dala k topení kynout.
Asi za 3/4 hodiny bylo těsto vykynuté.
Rozdělila jsem ho na 3 díly, ze kterých jsem utvořila kuličky a ty postupně rozválela na placky.
Placky jsem rozdělila na čtvrtiny a z těch od širší strany rulovala rohlíky. Je dobré konce trojúhelníku přeložit dovnitř. Rohlíky pak vypadají lépe.
Cíp rohlíku pořádně přitiskneme k těstu, aby se při pečení nezvedl. Pokud možno rohlík klademe na plech tak, aby byl kousek cípu naspodu rohlíku.
Před pečením je potřeme trochou vlažné vody. Pečeme v horkovzdušné troubě asi 20 minut na 190 °C.
Přidejte odpověď