Králík se dá udělat na nejrůznější způsoby. Zkoušela jsem ho s mrkví, s pepřovou omáčkou, se svíčkovou, na uzené slanině a dá se říci, že mi na všechny způsoby chutnal. Důležité je, aby maso nebylo suché.
O dovolené jsem si dala v jednom penzionu králíka s vepřovými výpečky, bramborovými knedlíky a špenátem. Měla jsem hlad, na jídlo jsem se těšila, ale když mi ho přinesli, žasla jsem, co se dá s králíkem a tučnými vepřovými výpečky udělat. Obě masa byla tak přepečená, že se nedala ani ukrojit ani ukousat. Špenát plaval v sauce, takže ani jeho jsem si neužila. Stékal z vidličky. Maso jsem vrátila téměř celé. Majitelka penzionu, která zároveň obsluhovala v restauraci, se divila, ale nakonec to nikomu nevadilo. Slyšela jsem, jak to manželovi, který byl tvůrcem tohoto veledíla, sděluje, ale tím to také skončilo. Ani při placení jsem se omluvy z kuchyně nedočkala.
Základní suroviny:
- králík ( můj vážil 1,3 kg bez hlavy)
- 50 g špeku
- 200 g pórku
- 100 g řapíkatého celeru
- 2 mrkve (asi 150 g)
- 5 rajčat
- 2 býčí rohy/feferonky
- 2 stroužky česneku
- sůl
- kmín
- saturejka
- tymián
Nejprve jsem si očistila a naporcovala zeleninu. Moc najemno jsem ji nekrájela. Má tvořit lůžko pod králíka, který se peče hodinu, takže zelenina stačí změknout.
Pak přišel na řadu špek a králík. Králíka jsem rozdělila na čtyři části, abych s ním mohla při opékání na slanině dobře manipulovat. Slaninu jsem nakrájela na kostičky a rozškvařila. Pak jsem na ní opekla všechny čtyři části králíka.
Opečeného králíka jsem přemístila na zeleninové lůžko. Polila rozškvařenou slaninou a posypala hrubozrnnou solí a bylinkami.
Takto připraveného králíka jsem vložila do trouby rozpálené na 180 °C. Asi 15 minut jsem ho pekla bez víka, aby se lépe prohřál, pak jsem ho přikryla a pekla celkem hodinu.
Zelenina změkla, pustila šťávu a králík také. Ještě jsem mu přidala asi 10 minut bez poklice, aby trochu zezlátnul, ale pozor na přepečení.
Ze zeleniny jsem vyndala mrkve, nakrájela na půlkolečka (mrkve jsem pekla podélně rozkrojené) a zbytek rozmixovala. Vznikla tak zeleninová omáčka, kterou jsem nijak už nezahušťovala a ani nedochucovala. Bylinky a česnek jí dodaly perfektní chuť.
Pak už přišlo na řadu servírování. Tentokrát jsem k omáčce uvařila rýži. Umím si ji ale představit i s brambory a nebo kynutým knedlíkem.
Mrkev jsem přidala až na talíř. Je možno ji vmíchat do omáčky.
Maso z pečeného králíka úplně všechno nedostanete od kosti. Zvláště z té části mezi žebry a kolem páteře. Je možno tuto část králíka ještě povařit. Maso jde krásně stáhnout a je z něj výborná polévka.
Přidejte odpověď