
Tyto rohlíčky dělávala moje maminka. Plnila je makovou nebo ořechovou nádivkou. Já je většinou dělávám naslano, když čekám návštěvu. Vypadají i chutnají skvěle. Myslím, že ozdobí každou tabuli.
Suroviny:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 250 ml vlahého mléka
- 150 ml oleje
- Trocha soli, lžička cukru
- Vajíčko na pomazání rohlíčků
- Kmín na posypání
Náplň:
- Tenké plátky šunky
- Tenké plátky tvrdého salámu (herkules, paprikáš)
- Plísňový sýr/plátkový sýr
Toto těsto se dělá ručně na válu. Já jsem ho nejdříve dala do robotu a hákem spojila všechny suroviny.
Do mísy nasypeme mouku, přidáme droždí, sůl, cukr a všechny sypké suroviny důkladně promíchala. Pak postupně přiléváme mléko a olej. Hák v robotu suroviny spojí a pak těsto vyndáme na vál a hněteme ručně.
Když jsem dříve dělala těsto rovnou na vále, tak mi pořád někde vytékalo z válu mléko a olej. V míse to nehrozí.
Vypracované těsto přemístíme do misky, přikryjeme utěrkou a necháme tak 3/4 až 1 hodinu kynout.
Z vykynutého těsta uděláme válec, který rozkrájíme na 5 stejných dílů.

Z každého dílů rozválíme tenkou placku přibližně o průměru 260 mm. Tu pak rozkrájíme na osminky.

Teď nastává čas na plnění rohlíčků. Já je plnila šunkou, salámem herkules a pomazánkou z cottage. Většinou používám nastrouhaný plísňový sýr, ale ten už jsem dala do pomazánky. Na některé jsem místo pomazánky dala kousek plátkového sýru. Každý si tam může dát to, na co má chuť. S náplní to ale nepřehánějte, pak se rohlíčky špatné balí.

Snažíme se, aby náplň byla co nejužší, aby se celá zabalila a nevytékala. Rolujeme od nejširší strany směrem do středu. Když máme sbaleno, tvarujeme strany. Přehneme je směrem dopředu. Pak klademe na plech vyložený pečícím papírem. Nakonec rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem.
S tvorbou rohlíčků je třeba fofrovat, aby nebyla mezi prvním a posledním rohlíčkem velká časová prodleva. Mějme na paměti, že pracujeme s kynutým těstem, které stále pracuje. Pak by byl velký rozdíl mezi vykynutím prvního a posledního rohlíčku.

Troubu rozpálíme na 195 °C a pečeme 1/4 hodiny.


Já tentokrát dělala i rohlíčky plněné makovou nádivkou.

Postup je úplně stejný jako při pečení slané verze. Návod na přípravu makové náplně je v receptu na pečení makových buchet.


Přidejte odpověď