Výpečky s bramborovými knedlíky a kysaným zelím

Výpečky
Výpečky

Tuto ňamku si moc nedopřávám. Většinou se snažím o dietnější variantu oběda. Jenže, když jsem v mrazáku narazila asi na kilogram bůčku a představila si z něj ty zlatavé křupavé škvarečky, nedalo se odolat a už jsem ho tahala ven. Byl sice původně zakoupený do domácí vepřové konzervy, ale to mě v tuto chvíli moc nezajímalo. Chuť na výpečky vepřovou konzervu přebila. Vždyť co je lepší, než poctivé české knedlo, zelo, vepřo.

Vepřové výpečky

Výpečky se připravují z tučného vepřového masa. Já je dělám buď z bůčku a nebo z krkovice. Z krkovice jsou asi lepší, protože nejsou tak tučné. Je možné i obě masa namíchat.

Základní suroviny:

  • 1 kg tučného vepřového masa (bůček, krkovice)
  • 1 až 2 cibule
  • sůl, pepř
  • kmín
  • 3 větší stroužky česneku
Základní suroviny

Maso nakrájíme na kostky o velikosti 3 až 4 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Česnek nakrájíme na plátky.

Nakrájené suroviny

Maso, cibuli i česnek vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Suroviny dobře promícháme.

Maso připravené do trouby

Maso nepodléváme, přikryjeme ho víkem nebo alobalem a pečeme ho nejprve 30 minut na 185 °C. Maso se dobře prohřeje a po 30 minutách můžeme teplotu stáhnout na 120 °C. Při této teplotě ho pečeme asi ještě 2,5 hodiny. Maso musí být měkké. Pak víko sundáme a opékáme ho dalších 15 minut při teplotě 190 °C. Získáme tím krásnou zlatavou barvu.

Maso se dá upéci i rychleji při teplotě 180 °C. V tomto případě je dobré ho sledovat a případně podlévat, aby se maso nepřipálilo.

Já osobně mám raději pomalejší způsob pečení, ale vždycky to nezáleží jenom na tom, co mám ráda. Když nemám na přípravu oběda moc času, volím rychlejší cestu, tedy vyšší teplotu.

Vepřové výpečky s bramborovými knedlíky a kysaným zelím

K vepřovým výpečkům mám nejraději bramborové knedlíkykysaným zelím.

Stejně tak se hodí i vařené brambory.

Když si je chcete dát třeba k večeři a nebo jen tak mezi hlavními jídly, klidně volte jako přílohu chleba.

Dobré jsou i studené s chlebem, hořčicí a třeba kyselou okurkou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*