Matjesy z cukety

Matjesy
Matjesy

Každý rok si po cuketové sezóně říkám, že příští rok jí tolik nevysadím. Na konci léta bývám doslova a do písmene přecuketovaná. Zimní pauza mě z tohoto předsevzetí vyléčí a další rok je to stejné. Cuketu zapékám na nejrůznější způsoby, dělávám z ní nádivku, bábovku, muffiny, řízečky,…

Cuketový bramborák

Snad jediné, co jsem ještě nezkoušela, jsou matjesy. Recept jsem našla v zimě v zásuvce s recepty. Musí tam ležet spoustu let, protože si už ani nepamatuji, kdo mi ho dal. Teď konečně nastal pravý čas ho vyzkoušet. Cukety dozrávají ve velkém.

Přiznám se, že jsem milovníkem rybích matjesů, tak jsem byla zvědavá, jak budou chutnat cuketové. A protože nejsem žádný troškař, naložila jsem je z 1,5 kg cuket. Určitě je lepší naložit malé cukety, ale když jsem byla na dovolené, tak mi trochu přerostly.

Základní suroviny:

  • 1 500 g cuket
  • 800 g cibule
  • 15 kuliček nového koření
  • 25 kuliček pepře
  • 4 velké bobkové listy
  • 35 g soli
  • 1 chilli paprička
  • 200 ml oleje
  • 2 lžíce octa
Základní suroviny

Cukety a cibuli jsem oloupala a nakrájela na tenká kolečka v robotu. Větší cuketu jsem nejdříve podélně rozkrojila.

Nakrouhaná cuketa
Nakrouhaná cuketa a cibule

Pak jsem přidala všechny přísady a pořádně směs promíchala. V lavůrku jsem nechala matjesy asi hodinu, pak vše znovu promíchala a plnila do sklenic. Cuketa pustila šťávu, vytvořil se přírodní lák. Z tohoto množství jsem naplnila přesně 3 sklenice.

Cuketové matjesy

Sklenice jsem zavíčkovala a dala do lednice uležet. Za 5 dní jsem je zkusila. Byla jsem překvapená, že takto naložená cuketa chutná opravdu matjesově.

Naložené matjesy z cukety

Cibule jsem tam tedy dala požehnaně, ale i ta je výborná. Když ji nechcete jen tak konzumovat, dá se klidně přidat místo čerstvé do rajčatového nebo okurkového salátu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*